Emico

Pimcore vs Akeneo: wie wint deze battle?

Door: Emico

Productinformatiesystemen zijn bezig met een enorme opkomst binnen de wereld van e-commerce. Er zijn veel aanbieders, waarvan er twee duidelijk boven de rest uit steken: Pimcore en Akeneo.

Omdat wij veel vragen kregen van onze klanten wat nou het beste systeem is, zijn wij hier ingedoken.

Wat zijn de verschillen tussen beide systemen en waar zie je juist de overeenkomsten? En wat zijn de kosten?

Pimcorce vs Akeneo! Wie wint deze battle?

 • Algemene indruk
 • Pimcore vs Akeneo: Kosten
 • Magento 2 connectiviteit
 • Technologie en uitbreidbaarheid
 • API faciliteiten
 • Import/Export mogelijkheden
 • Pimcore vs Akeneo: pros / cons
 • Conclusie

Algemene indruk

Beide systemen zijn extreem uitgebreid en bieden allerlei faciliteiten voor productbeheer.

Denk hierbij aan import/export mogelijkheden, bulk edit, workflows, permissies, asset management, versioning etc. etc.

De user interfaces zijn duidelijk en makkelijk te bedienen. Vanwege de vele functies moet je wel je weg vinden, maar dit is in beide systemen prima te doen.

Populariteit is lastig te meten maar afgaande op Google trends lijken beide platforms gelijk op te gaan.

Pimcore Akeneo Trends
Blauw is Pimcore, Rood is Akeneo

Pimcore biedt naast het beheer van product data ook beheer van andere master data.

Akeneo is wel specifiek ge-ent op alleen productbeheer en attributen.

Pimcore vs Akeneo: Kosten 

Pimcore en Akeneo zijn beiden open source en in de basis gratis. Echter waar bij Pimcore alle functionaliteiten gratis zijn en alleen betaald hoeft te worden voor extra SLA’s, training en consults kunnen de kosten bij Akeneo stevig oplopen als je meer wilt dan alleen de basisfunctionaliteit. 

Zie voor de verschillen tussen community en enterprise editie dit artikel.

Zaken als versiebeheer/publicatie, rechtenmanagement en assetmanagement ontbreekt in de community editie, dus voor iedere serieuze organisatie is de enterprise editie wel een vereiste. 

De enterprise editie draait als een SaaS-oplossing in de cloud.

Magento 2 connectiviteit

Pimcore

Voor Pimcore heeft de ontwikkelaar DivanteLtd een connector (bridge) gebouwd om productinformatie vanuit Pimcore naar Magento te synchroniseren.

Hiermee kan een koppeling tot stand gebracht worden tussen Pimcore en Magento en de product, categorie en assets (afbeeldingen, video’s) naar Magento gesynchroniseerd worden.

Akeneo

Akeneo biedt een Magento 2 connector in hun marketplace.

Met de community edition kunnen geen assets (bv. productafbeeldingen) gesynchroniseerd worden naar Magento.

Hiervoor moet de enterprise editie worden aangeschaft wat extra kosten met zich meebrengt (exacte kosten hiervan zijn onduidelijk aangezien dit quote based is). 

Deze functionaliteit lijkt ons wel een must have, dus uiteindelijk zal de EE-versie aangeschaft moeten worden.

Technologie en uitbreidbaarheid

Pimcore

Frontend: De pimcore GUI is gebouwd d.m.v. het ExtJS framework. Pimcore biedt een plugin framework waarbij zaken aan de ExtJS views toegevoegd kan worden of compleet eigen componenten/views gemaakt kunnen worden.

ExtJS heeft wel een steep learning curve. Het toevoegen van UI-componenten is daarom ook niet super eenvoudig, maar wel mogelijk.

Backend: Pimcore 6 is gebaseerd op het Symfony 4 framework. Dit is een van de meeste krachtige en populaire PHP-frameworks en uitgebreide documentatie voor beschikbaar.

Maatwerk is voor een seasoned PHP-ontwikkelaar vrij eenvoudig toe te voegen door custom Symfony/Pimcore bundles te maken.

Akeneo

Frontend: De Akeneo GUI is ontwikkeld met requireJS en backbone. Met de beschikbare documentatie is het uitbreiden iets minder ingewikkeld dan in het Pimcore ExtJS framework.

Backend: Akeneo is gebouwd op Symfony 2 en Doctrine 2. Dit zijn de facto keuzes voor PHP-frameworks en veel ontwikkelaars voor te vinden en uitgebreide documentatie en ondersteuning. 

Hierdoor is dus ook het ontwikkelen van maatwerk / aanpassen van de code vrij eenvoudig. Akeneo gebruikt wel een oudere versie van het Symfony-framework t.o.v. Pimcore.

API faciliteiten

Voor een PIM-systeem is het natuurlijk uitermate belangrijk de productdata gemakkelijk op te kunnen vragen en te muteren d.m.v. een API. Dit maakt het koppelen met verschillende kanalen mogelijk.

Pimcore

Pimcore biedt een uitgebreide REST API. Deze wordt binnenkort deprecated en vervangen door een krachtige GraphQL API waar momenteel actief aan wordt ontwikkeld.

We zien steeds meer platformen switchen van REST naar GraphQL, vanwege het flexibele karakter en performance.

Akeneo

Akeneo heeft momenteel alleen een REST API. Er ontbreekt een GraphQL API, dit staat voor zover bekend ook nog niet op de roadmap.

Import/Export mogelijkheden

Beide PIM-systemen hebben mogelijkheden om te exporteren naar verschillende kanalen in verschillende formaten (JSON, XML, CSV, XML).

Voor het importeren in Pimcore heeft Emico al een custom module gebouwd waarbij rechtstreekse koppelingen met bijvoorbeeld FTP-servers van leveranciers geconfigureerd  kunnen worden.

Als er koppeling functionaliteit ontbreekt voor importeren/exporteren van data dan kan dat vrij eenvoudig als maatwerk worden bijgebouwd door het krachtige Symfony framework.

Pimcore vs Akeneo: pros / cons

Pimcore

Pro

 • Veel vrijheid in het datamodel en user interface
 • Eenvoudig uit te breiden backend functionaliteit
 • GraphQL API

Cons

 • ExtJS is een complex framework dus maakt UI maatwerk tijdrovend

Akeneo

Pro

 • Goede Magento 2 connector

Cons

 • Extra kosten

Conclusie

Beide systemen bieden een breed scala aan mogelijkheden en voldoen voor een PIM. Met bovenstaande speerpunten is het lastig een voorkeur aan te wijzen. 

Vanuit kostenoverwegingen en het technische aspect kunnen wij Pimcore absoluut als favoriet aanwijzen.

5 voordelen van headless webshops: dé huidige trend binnen e-commerce

Door: Emico
Meld je aan voor onze nieuwsbrief