Emico Logo Tagline Wit

Magento koppelen met Pimcore

Door: Emico

Wij zijn al een tijd fan van Pimcore en onze voorliefde voor Magento behoeft ook weinig uitleg. Hoe mooi is het dan ook dat je deze twee systemen naadloos met elkaar kunt integreren?

Inmiddels gebruiken wij Pimcore i.c.m. Magento voor een groot deel van onze klanten. Waarom doen wij dit? En hoe koppel je Magento en Pimcore precies met elkaar?

Je leest het in dit artikel šŸ™‚

Over Pimcore

Pimcore is enorm uitgebreid, flexibel en professioneel als specialistisch systeem voor het beheren van productcatalogus (PIM):

Versiebeheer van data

Een van de krachtige functionaliteit van Pimcore is het versiebeheer van data. Hiermee kun je precies zien welke wijzigingen door wie op welk moment zijn gemaakt. En je kunt specifieke versies weer terugzetten.

Rollen / Rechten

Ook heb je de mogelijkheden om heel specifiek rollen/rechten in te richten om te kunnen bepalen welke gebruiker producten mag aanmaken, bewerken, publiceren, bepaalde attributen (bv. inkoopprijs) mag zien, attributen mag bewerken (bv. alleen SEO content), etc.

Workflow Management

Een andere krachtige tool binnen Pimcore is het workflow management. Dit is een proces voor het publiceren van data. Voorbeeld: Gebruiker A maakt een product aan, Gebruiker B krijgt dan een melding en verrijkt bepaalde productdata, als diegene daarmee klaar is, voegt Gebruiker C de SEO content toe, vervolgens kan Gebruiker D alles controleren en het product publiceren.

Automation

Geautomatiseerd uitvoeren van bewerkingen op (product)afbeeldingen is ook zoā€™n mooi voorbeeld waarin Pimcore excelleert: resizen, croppen, verschillende formaten creĆ«ren voor specifieke schermgroottes, filters toepassen (grayscale, sepia, etc.), enz.

REST API / GraphQL API

Pimcore heeft ook een REST API en GraphQL API om makkelijk data op te halen. Daarnaast is het ook geschikt voor beheer van andere masterdata. Denk aan leveranciers, merken, product series, fysieke winkellocaties, etc.

Uitbreidbaar

Pimcore is daarnaast ook goed uitbreidbaar voor ontwikkelaars voor het toevoegen van maatwerk functionaliteit, goede documentatie en ondersteuning vanuit een actieve community.

Scheduling

En last but not least heeft Pimcore ook de mogelijkheid van scheduling. Daarmee kun je vooraf instellen dat op een bepaald moment een product wordt in- of uitgeschakeld op de shop of een andere versie getoond wordt.

Denk hierbij aan een nieuwe collectie die op een bepaald moment live moet, of bv. kortingacties/producten/aangepast design dat op een specifieke datum actief moet zijn (Black Friday, Valentijnsdag, etc).

Waarom Pimcore en Magento koppelen?

Dezelfde technologiestack

Pimcore en Magento hebben dezelfde technologiestack. Beide werken op LAMP-stack (Linux, Apache, MySQL en PHP), en maken dus flexibele integraties mogelijk met de hulp van hetzelfde IT-team dat aan Magento werkt. 

De uitgebreide en stabiele API’s van Pimcore, gebaseerd op open source, bieden daarnaast onbeperkte mogelijkheden om te innoveren waar en wanneer dat nodig is.

Open-source en geen licentiekosten

Pimcore is gratis beschikbaar voor webshops via een open-source softwarelicentie. Dit maakt het een perfect alternatief voor commerciƫle PIM systemen.

Grote webshops

Magento webshops zijn over het algemeen zeer uitgebreid en robuust en bevatten veel mogelijkheden zoals multistore. Het beheren van productdata kan hierdoor een serieuze uitdaging zijn en worden. Door Pimcore te koppelen met Magento verloopt dit proces een stuk eenvoudiger.

Pimcore en Magento koppelen

Pimcore en Magento zijn samen heel goed in te zetten. Pimcore voedt Magento met categorie- en productdata en kan ook gemakkelijk worden gekoppeld aan andere systemen voor het voeden van productdata, bv.: feeds, andere verkoopplatforms, etc.

Het koppelen van Magento en Pimcore kan op meerdere manieren. Momenteel is er een bestaande koppeling waarmee snel een standaardintegratie neergezet kan worden voor het synchroniseren van categorieĆ«n en producten. 

Magento Pimcore Connector

Deze koppeling volstaat echter niet altijd en voor bijzondere wensen is dan ook maatwerk nodig. Ook is het op het moment van schrijven onzeker of deze koppeling straks als Pimcore 7 uitkomt nog gebruikt kan worden.

De Open-Source Pimcore Magento Connector maakt namelijk gebruik van de REST API die in Pimcore 7 uitgefaseerd wordt.

Het gebruik van de Open-Source Pimcore Magento Connector is dus niet verplicht en je kunt ook prima af zonder maatwerk. Zo hebben wij voor Zitmaxx Wonen een eigen koppeling geschreven waar het nog dagelijks de vruchten van plukt.

Hulp nodig?

Ben je ook geĆÆnteresseerd in de koppeling tussen Magento en Pimcore? Begrijpelijk! Wij kunnen wel stellen dat wij hier zeer veel ervaring mee hebben. Meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

Pimcore vs Akeneo: wie wint deze battle?

Door: Emico
Meld je aan voor onze nieuwsbrief