Emico Logo Tagline Wit

Bij Zitmaxx Wonen zitten ze weer goed!

zitmaxx-wonen

Met een winkel van maar liefst 15.000 m2 in Ter Aar is Zitmaxx een van de grootste stijlvolle meubelwinkels in Nederland. De reusachtige vestiging trekt horden bezoekers, maar het bedrijf ziet haar webshop ook al jaren steeds populairder worden. Dat is fijn en gewild, maar minder fijn is dat de shop de groeiende aandacht maar matig aankan. Laadtijden van meer dan vijf seconden, complexe vraagstukken rond de presentatie van het immense assortiment, instabiliteit, conversiekillers, beperkte betalingssystemen – op alle vlakken begon het te piepen en te kraken. Aan ons de eer om een volledig nieuwe webshop te realiseren. Een prachtige uitdaging en een typische Emico klus.

zitmaxx-wonen
Zonder Titel (500 X 500 Px) (6)

Op de schop

Soms is er nog goed te werken met de bestaande shop. In het geval van Zitmaxx Wonen vonden we het beter een nieuwe shop van de grond af aan op te bouwen. We zouden wel een bescheiden boekje schrijven over alle acties en overwegingen die in deze casus een rol spelen. Maar we beperken ons tot de hoofdpunten.

 

Zonder Titel (500 X 500 Px) (2)

Performance

De snelheid en performance zijn extreem vooruit gegaan. De gemiddelde laadtijd van een pagina met 40 producten is nu naar 0,8 seconden, zes keer zo snel als voorheen. Hier ligt een keur aan technische interventies aan ten grondslag. Een kleine greep:

  • MySQL: wij gebruiken niet de standaard MySQL, maar een volledig op Magento getweakte Percona MySQL, die voor meer efficiĆ«ntie en snelheid zorgt
  • Lazy Loading: een techniek die ervoor zorgt dat afbeeldingen pas worden geladen als de bezoeker dat deel van het scherm bereikt
  • Product type reinvent: een nieuw product type heeft de database terug gebracht van 750.000 naar 8000 producten
  • Elastic search: een zoekmethode die de database niet belast
Zonder Titel (500 X 500 Px) (3)

High performance hosting

Ook hosting kan een grote bijdrage leveren aan een hoge performance. De servers van Hipex leveren een ongekende snelheid en stabiliteit aan Magento shops. De hosting oplossing van Hipex is volledig op Magento ingericht. Honderdduizenden bezoekers per maand is hierdoor een koud kunstje. Vanaf dag 1 op de servers van Hipex waren de stabiliteitsproblemen van Zitmaxx Wonen verleden tijd.

visual6_zitmaxx

Conversieboost

Vooropgesteld: snelheid en stabiliteit zijn cruciaal voor conversie. Wie z’n performance opkrikt, mag zich verheugen op een direct verbeterde conversie. Die correlatie is logisch en meteen zichtbaar. Dat betekent natuurlijk niet dat je de conversie niet nog eens extra kan oppoetsen. Een paar voorbeelden:

  • Aanbetalingsmogelijkheden: tijdens het afrekenen kan een klant voor een aanbetaling kiezen. De klant hoeft dan maar 10% van het totaalbedrag direct af te rekenen. Zitmaxx kan heel eenvoudig per product aangeven of aanbetalen een optie is.
  • Achteraf iDeal: wanneer in de backend een order wordt ingevoerd, is er de optie een iDeal linkt te mailen om alsnog te betalen. Deze functionaliteit wordt tevens gebruikt om klanten die het bestelproces voortijdig verlaten een automatische herinnering te sturen.
Zonder Titel (500 X 500 Px) (1)

Unieke coloroverlay

Zitmaxx Wonen verkoopt 750.000 producten als je alle kleurstellingen meerekent. Het is ondoenlijk die allemaal afzonderlijk te fotograferen. Toch wil een bezoeker heel graag zien hoe een bank, lamp of stoel er uit ziet in verschillende kleuren.

Voor dit doel hebben we een unieke coloroverlay ontwikkeld. Dit is een kleurlaag die we over de basisfoto’s van een product leggen. Zo kunnen we ieder product in alle voorradige kleuren tonen, terwijl we hem maar in een kleur fotograferen.

Zonder Titel (500 X 500 Px) (4)

Kracht zit in de samenhang

Het gevaar van een casus als deze, of welke willekeurige andere, is dat je te veel inzoomt op losse acties. Die losse acties zijn leuk en aardig, sommigen zijn zelfs heel bijzonder, maar geen enkele losse actie kan een onderpresterende webshop weer op level krijgen.

De kunst zit altijd in de samenhang. De kracht van Emico is dat we alle processen stroomlijnen en ervoor zorgen dat alles elkaar versterkt. We combineren kennis op detail met een heel breed vizier. Dat is ook wat bij Zitmaxx voor de enorme winst in performance heeft gezorgd.

Emico heeft ons vanuit technisch oogpunt over een cruciaal punt heen geholpen waardoor onze groei weer in een stroomversnelling is geraakt.

Performance

Beste cijfers van de klant met de nummer 1 Magento developers

Snelheidswinst laadtijden70procent
Snelheidswinst rendering45procent
Snelheidswinst checkout65Procent
Snelheidswinst backend35Procent

Geen eindstreep

En het is werk in uitvoering natuurlijk. Iedere week hebben we vaste uren voor onze accounts en altijd weer zijn er kleine en soms grote stappen voorwaarts. Er is geen eindstreep. Er zijn alleen nieuwe records te vestigen. Magento als topsport.

Nieuwsgierig?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief