Emico Logo Tagline Wit

PWA of Native App: Welke past het beste bij jouw doelstellingen?

Door: Emico

Internet technologie wordt steeds geavanceerder. Waar we de move van offline naar online first en vervolgens de ontwikkeling naar mobile first doorgemaakt hebben, is het nu technisch mogelijk om apps te ontwikkelen die gebruikers niet te hoeven downloaden op hun apparaat. 

Het dit toegevoegde waarde? Of is dit een hype die je aan je voorbij kunt laten gaan? 

In dit artikel bespreken we de voordelen van zowel een ‘ouderwetse’ app als een PWA.

Laten we even heel snel door de terminologie heen gaan: Een app die je laat ontwikkelen, in de appstore, iOS of Google Play, aanbiedt en die vervolgens gedownload wordt door de gebruiker heet een Native App. 

Deze app wordt door de gebruiker op zijn apparaat gebruikt en de gebruiker moet zelf de app blijven updaten als er een nieuwe versie beschikbaar is of de gebruiksvoorwaarden veranderd zijn.

Een PWA (de afkorting staat voor Progressive Web Application) is een applicatie die op het internet draait en niet naar een lokaal apparaat zoals een laptop of telefoon gedownload hoeft te worden om te functioneren. 

De gebruiker hoeft de app ook niet opnieuw te downloaden op meerdere apparaten of te updaten als er een nieuwe versie beschikbaar komt. Dat regelt de ontwikkelaar van de app allemaal zelf in de online omgeving.

PWA versus Native

Nu duidelijk is waar welke term voor staat, gaan we ons eens verdiepen in de vraag waarom je voor een PWA of juist een traditionele app moet kiezen. 

Het antwoord is als het luisteren naar muziek in de auto. Dit kun je doen door een CD op te zetten in de radio-cd-speler in het dashboard. Maar je kunt er ook voor kiezen om via de bluetooth in je telefoon een dienst als Spotify te streamen. Het eerste is vergelijkbaar met een native app, het laatste met een PWA.

Het is dus maar net wat bij je past en wat je doelstellingen zijn.

Toch is het zeker de moeite waard om eens naar een PWA te kijken voor je onderneming. Het voordeel hiervan is dat je met een PWA maar één applicatie hoeft te ontwikkelen en onderhouden, die je kunt inzetten voor zowel mobiel, tablet en desktop.

Een app laten ontwikkelen vraagt om een flinke investering voor separate ontwikkeling en onderhoud en het zou zonde zijn als je een keuze maakt waar je niet optimaal van profiteert.

In vergelijking met een traditionele app biedt een PWA een aantal voordelen. 

Het begint al bij het feit dat de app niet hoeft te downloaden. Voor veel mensen is het downloaden van een app nog altijd een drempel. 

Ondanks dat de PWA volledig op het internet draait biedt het door slimme technologie wel toegang tot hardware op het apparaat dat de consument gebruikt, zoals bijvoorbeeld de microfoon of camera. 

Qua gebruik biedt een PWA dus eigenlijk geen nadelen.

Het niet hoeven downloaden van de app brengt voor de gebruiker nog een voordeel met zich mee. Waar een traditionele app nog wel eens flink wat MB’s in kan nemen op het apparaat, is een PWA zeer licht qua benodigde opslagcapaciteit. 

Met een paar honderd KB’s ben je vaak wel klaar. Dat betekent tegelijkertijd dat de PWA sneller laadt dan een traditionele app.

Traditionele app

Een traditionele app biedt echter ook een voordeel doordat deze wel gedownload moet worden. 

De app kan op de achtergrond op de telefoon blijven draaien, wat een PWA niet kan. Een Native App biedt daardoor ook meer marketing mogelijkheden. 

De app is vindbaar in de diverse app stores en kan daar onder de aandacht gebracht worden door middel van advertenties. 

Apps

We kunnen wel stellen dat een PWA een goede optie voor je bedrijf is wanneer je het kostenplaatje hoog op je prioriteitenlijstje hebt staan. Ook kun je voor een PWA kiezen als je je klanten niet persé wilt verplichten om een app te downloaden.

Denk aan het gebruiksgemak

Je maakt een app natuurlijk niet voor jezelf. Je laat een app ontwikkelen om je klanten extra gemak te bieden in het afnemen van je diensten en je hoopt daarmee ook extra klanten voor je diensten of producten te interesseren. 

Denk bij het maken van een keuze tussen een PWA of een Native App dan ook voornamelijk aan de mensen die de app moeten gaan gebruiken. 

Gebruikersgemak is doorslaggevend voor het succes van je app. De User Interface en daarmee de UX, user experience of gebruikservaring, moet aantrekkelijk, simpel te bedienen en snel zijn. 

Daar knelt in sommige gevallen de schoen van de PWA nog weleens. Maak dus geen PWA om maar een PWA te hebben, en laat dit doen door échte experts op dit gebied.

Techniek PWA

Het voordeel van de PWA is namelijk ook het nadeel van PWA. Waar je heel veel tijd en geld kunt besparen doordat je met een PWA in één klap klaar bent voor alle platformen, betekent dat ook dat de progressive web app ook zo geprogrammeerd moet worden dat deze op alle platformen kan draaien en gelezen kan worden. 

Dat betekent dat de PWA meer generiek geprogrammeerd moet worden en daardoor sommige functionaliteiten die het ene platform wel kent, maar het andere platform niet kent, uit de programmeercode moet laten. 

Een Native App wint het op het gebied van gebruikerservaring dus van de PWA omdat een Native App wel heel specialistisch voor een bepaald platform functionaliteit toe kan voegen. 

Is het dus voor jouw bedrijf belangrijk dat een klant of een prospect jouw bedrijf tot in detail ervaart, dan is een Native App wellicht de beste keuze voor je onderneming.

Wanneer je een webshop hebt en je de conversie naar een aankoop zo simpel mogelijk wilt maken is gebruikersgemak echt heel cruciaal voor je app. Dan moet je goed afwegen of dat de nadelen van de verschillende versies die je nodig hebt om een Native App breed aan te kunnen bieden én de extra kosten die daarbij om de hoek komen, compenseert.

PWA’s worden beter

Wanneer je niet nu direct een app wilt laten ontwikkelen, maar een app meer als iets voor de toekomst ziet, dan is het zeker de moeite waard om de ontwikkeling van de PWA in het oog te houden. 

Net zoals veel andere opkomende technologie, zal ook de techniek van de PWA de komende jaren alleen maar beter worden. Bij Emico zijn wij al enorm fan van PWA-technologie. Onze verwachting is dat in de toekomst de PWA eerder een standaard wordt dan een hype of incident.

Zero downtime deployment: hoe zorg je hiervoor?

Door: Emico
Meld je aan voor onze nieuwsbrief