Emico

5 populaire Headless CMS-systemen uitgelicht

Door: Emico

Headless CMS-systemen zijn enorm populair op dit moment. En dat snappen wij, want headless gebruik zorgt voor veel meer flexibiliteit en mogelijkheden.

Headless is een techniek waarmee je de backend en frontend van je webshops van elkaar loskoppelt. 

Inmiddels zijn er heel wat headless CMS systemen op de markt. In dit artikel lichten we vijf van de populairste headless systemen toe. 

Het is goed om te weten dat ieder systeem wel een gratis versie bevat en dat je deze dus goed kunt testen.

1. Contentful

Contentful is een API-gestuurd headless CMS en is bekend als één van de beste systemen voor kleine tot middelgrote bedrijven..

Met Contentful beheer, integreer en lever je content op alle digitale apparaten en kanalen in de taal het framework dat de voorkeur heeft.

Volledig headless dus!

De inhoud kan overal door elk smart-apparaat worden bewerkt en kan worden geïntegreerd met andere services zoals Dropbox. Het staat daarnaast bekend over de uitstekende API, de Sandbox en de makkelijk te gebruiken text editor.

Contentful heeft net zoals vrijwel alle andere headless CMS’en een gratis plan beschikbaar. Daarnaast is er een team versie voor $489 per maand en een enterprise editie waarvan de prijs op aanvraag is.

De klanten die Contentful heeft zijn niet misselijk. Spotify, Nike, Bang and Olufsen zijn een aantal klanten die Contentful op dit moment bedient.

Contentful Headless Cms

2. Prismic

Prismic staat bekend om het feit dat de gratis versie echt top is. Daarnaast is het relatief goedkoop, kan het veel, maar is het soms ook wel ingewikkeld in gebruik.

Met Prismic kies je eenvoudig welke techniek, framework en taal je kiest voor het beheren en uitserveren van je content.

Unieke functionaliteiten van Prismic zijn de multi language technologie, volledige bewerkingsgeschiedenis, dynamische layouts en de custom type builder.

Netflix, Google, DigitalOcean en Deliveroo zijn bekende namen die van Prismic gebruik maken.

Qua prijs heb je een gratis versie, een versie voor $100,-, $500,- en een enterprise versie waar de prijs op aanvraag is.

Prismic Headless Cms

3. Strapi

Strapi is een headless CMS dat echt gefocust is op de developers en de API. Het is het meest populaire open source CMS op Github (naast WordPress en Joomla).

Geautomatiseerde documentatie, de mogelijkheid om te integreren met andere frameworks en plugin-databases maken dat dit CMS enorm populair is.

Met Strapi ontwikkel je razendsnel API’s en beheer je content eenvoudig. Het verkort ook enorm je time-to-market omdat je razendsnel up and running bent en zo maak je nieuwe projecten in uren, in plaats van weken.

Strapi heeft ook een eenvoudig prijsmodel: er is een gratis versie, een $299 per maand versie en een versie waarbij de prijzen op aanvraag zijn.

Net zoals de hierboven genoemde CMS systemen heeft ook Strapi een indrukwekkende set aan klanten. Zo maken IBM, Walmart en NASA gebruik van Strapi.

Strapi Headless Cms

4. Netlify CMS

Netlify is een open source CMS en is gemaakt als Single Page React App. Als je gebruik maakt van Netlify dan is je content opgeslagen in je Git repository. Zo heb je eenvoudig versiebeheer, publiceer je naar meerdere kanalen en beheer je content updates eenvoudig in Git.

Het Netlify CMS is gebaseerd op client-side JavaScript, herbruikbare API’s en prebuilt markup. In vergelijking met andere server-side CMS systemen zoals WordPress heeft Netlify hierdoor een betere performance, betere security en kost opschalen een stuk minder.

Netlify gebruik je gratis (starter) om te starten en wanneer je opschaalt kost dit $19 per gebruiker per maand (Pro), $99,- per gebruiker per maand (Business) of is ook hier de prijs weer op aanvraag (Enterprise).

Citrix, Cornerstone, Hipex en VictoriaBeckham mogen zich klanten noemen van Netlify.

Netlify Headless Cms

5. Directus

Directus is geschreven met Backbone.js en REST wordt gebruikt voor de openbare API, aangedreven door PHP. 

Binnen Directus wordt alle data apart opgeslagen. Hierdoor hebben klanten volledige controle over het schema en kunnen ze de bestaande database eenvoudig beheren. 

De interface van Directus is eenvoudig in gebruik en kent bijna geen enkele learning curve. Via het admin gedeelte beheer je dus eenvoudig al je content. 

Ook hier heb je weer volledige controle over welke libraries je gebruikt, de stack die je inzet en de tools die je gebruikt. Directus is bovendien geoptimaliseerd voor ieder platform en apparaat.

Het mooie aan Directus is dat het volledig gratis en open source is.

Directus Headless Cms

Conclusie

Eén beste headless CMS is er niet. Welke headless oplossing voor jou het meest geschikt is hangt van de eisen en o.a. je budget af.

Er zijn veel headless CMS systemen op de markt en veel van hen lijken op elkaar. Voordat je een keuze maakt is het aan te raden om eerst een gratis versie te proberen.

Wil je meer informatie over headless CMS systemen of advies inwinnen? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Wat kun je verwachten van PHP 8?

Door: Emico
Meld je aan voor onze nieuwsbrief